29. Svjetsko prvenstvo šumarskih radnika

U razdoblju od 23.-26.09.2010. održano je 29. Svjetsko prvenstvo šumarskih radnika. Navedeno prvenstvo bilo je organizirano pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor.

01Organizator prvenstva bilo je Međunarodno udruženje za natjecanje šumarskih radnika (I.A.L.C.) i Hrvatske šume d.o.o.
U pripremi i održavanju prvenstva pomoglo je i mnoštvo sponzora koji su bili prisutni na Jarunskom jezeru te su zainteresiranim stručnjacima i građanima prezentirali svoje usluge i proizvode koje nude na našem tržištu. Većina tih proizvoda ima isključivu namjenu u šumarstvu kao važnoj gospodarskoj djelatnosti Republike Hrvatske, a dio ih čini prateći segment koji se bavi proizvodnjom ili distribucijom različitih pomagala koja olakšavaju rad u šumarstvu i drugim srodnim gospodarskim djelatnostima.
Na ovom prvenstvu od strane Šumarske savjetodavne službe bila je prisutna ravnateljica gospođa Suzana Trninić te zaposlenici Odjela za razvoj savjetodavnog rada, rad s udrugama i međunarodnu suradnju gospođa Maja Pleše i gospođica Anita Kišasondi.
Predstavnici ŠSS su na 29. Svjetsko prvenstvo šumarskih radnika koje se održavalo u Zagrebu na jezeru Jarun došli u petak 24.09.2010. Taj petak je bio drugi dan samoga prvenstva te se na Jarunskom jezeru odvijalo natjecanje šumarskih radnika sjekača u različitim disciplinama.
Na samo natjecanje došle su ekipe iz 30 zemalja i to većinom iz Evrope. Osim predstavnika evropskih zemalja, tu su bili i predstavnici zemalja iz Latinske i Južne Amerike te Azije.
Natjecanje se održavalo na otvorenom prostoru koji je pripremljen u skladu sa strogim pravilima I.A.L.C., a bilo je smješteno na jugozapadnoj strani Sportsko-rekreacijskog centra Jarun u Zagrebu. p2
Najveći problem svim natjecateljima, organizatorima i posjetiteljima predstavljalo je izrazito loše vrijeme. Naime, jedino je u petak u jutarnjim satima vrijeme bilo pogodno za održavanje natjecanja. Nakon toga negdje u poslijepodnevnim satima u petak 24.09.2010. počinje jaka kiša koja je gotovo bez prestanka padala do samog kraja natjecanja u nedjelju 26.09.2010. Zahvaljujući dobroj organizaciji i iskustvu samih sjekača, natjecanje se i u tim otežanim uvjetima odvijalo besprijekorno te je i privedeno kraju prema planu organizatora u poslijepodnevnim satima 26.09.2010.
02Najbolje rezultate ostvarili su predstavnici sljedećih zemalja: prvo mjesto osvojio je sjekač iz Estonije gospodin Olesk (sa 1640 bodova u ukupnom poretku), zatim slijede Jean M. Petitqueux iz Francuske (sa 1614 boda) i Benjamin Greber iz Austrije sa (1611 boda).
U ekipnoj konkurenciji poredak je bio sljedeći: prvo mjesto osvojili su Austrijanci (sa 4749 bodova), zatim su na drugo mjesto došli Talijani (sa 4748 bodova), a treće mjesto i brončana medalja pripala je Estoncima (sa 4659 bodova).
U pojedinačnoj konkurenciji natjecalo se ukupno 120 sjekača. Predstavnik Hrvatske osvojio je 37. mjesto (to je bio gospodin Siniša Varga iz tima Hrvatska 2.), iza njega bio je gospodin Niko Lukač na 49. mjestu (iz tima Hrvatska 1.) te Dragan Dobrenko na 50-om mjestu (iz tima Hrvatska 2.).
Dodjela medalja i cvijeća obavljena je u „Hotelu I“ u kojem su bili smješteni svi natjecatelji i njihovi timovi.
Sljedeće jubilarno 30. Svjetsko prvenstvo šumarskih radnika treba se održati za dvije godine u Bjelorusiji.

Napisao: Neven Travica, dipl. ing. šum.