Domaći šumarski linkovi
Poveznice na institucije civilnog društva
Javne institucije
Međunarodni šumarski linkovi
Europska Unija

Na ovim ćete stranicama naći mnoge korisne poveznice na temu privatnog šumarstva i šumarstva općenito, kao i korisne poveznice s institucijama koje se bave razvojem civilnog društva.

Domaći šumarski linkovi

Hrvatske šume

Javno poduzeće za gospodarenje šumama u državnom vlasništvu i najmoćniji faktor u šumarstvu RH.

Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije

Osnovana radi unapređenja struke i licenciranja izvođenja radova u šumarstvu. Na ovim stranicama možete pronaći i mnoge korisne informacije, poput npr. popisa licenciranih izvođača šumarskih radova.

Šumarski fakultet

Najvažnija znanstveno-obrazovna institucija hrvatskog šumarstva.

Hrvatski šumarski institut

Najvažnija znanstveno-istraživačka institucija hrvatskog šumarstva.

Ministarstvo poljoprivrede

Savez udruga privatnih šumovlasnika i šumoposjednika grada Zagreba

Poveznice s institucijama za razvoj civilnog društva

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Kako joj samo ime kaže, a oni sami o sebi: “… Nacionalna zaklada je vodeća javna institucija za suradnju, povezivanje i financiranje organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj koja od 2006. godine ima međunarodno priznati certifikat HRN ISO 9001:2000 za upravljanje procesom dodjele financijskih potpora udrugama.” Sajt koji je, u svakom slučaju, vrijedno malo pažljivije proučiti.

www.smart.hr

Udruga za razvoj civilnog društva – jednostavnije rečeno, udruga posvećena razvoju udruga. Kako se razvoj privatnog šumarstva temelji na instituciji udruga, i ovaj se sajt isplati temeljitije istražiti, jer sadrži pregršt i obilje informacija o načinu postupanja na kaotičnoj i nadasve turbulentnoj političko-gospodarskoj šumarskoj sceni.

www.hmrr.hr

Hrvatska mreža za ruralni razvoj – udruga koja se zalaže za održiv ruralni razvoj u Hrvatskoj. Budući da i direktiva Vijeća Europske Unije o ruralnom razvoju uključuje element šumarstva, a mnoštvo sredstava postoji kako u pretpristupnim fondovima EU, tako i u proračunima lokalnih i regionalnih samouprava, ovaj bi sajt mogao – i opet – pružiti neke ključne informacije o postupanju i aktivnostima lokalnih udruga šumoposjednika.

Javne institucije

http://www.mps.hr/

Stranice resornog ministarstva i Odjel za privatne šume svakako su najvažnija javna institucija vezana uz privatne šume u RH.

http://www.mrrfeu.hr/

Stranice Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Ovdje se može naći puno zanimljivih informacija o pretpristupnim fondovima, državnoj strategiji održivog razvoja te načina apliciranja na neki od tih fondova – važnost ovoga sajta vjerojatno će porasti u nadolazećim vremenima.

Savjetodavna služba

Savjetodavna služba je javna ustanova za savjetodavnu djelatnost u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu te unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištima šumoposjednika.

Međunarodni šumarski linkovi i Europska Unija

http://www.cepf-eu.org/

Konfederancija europskih privatnih šumovlasnika – krovna organizacija privatnih šumovlasnika-šumposjednika na europskoj razini, kojoj će na kraju pristupiti i Savez. Sve o privatnoj šumarskoj inicijativi, podaci, statistika… na žalost, samo na engleskom, kao i većina ovih linkova.

http://www.familyforestry.net/
Međunarodna, svjetska alijansa obiteljskog – tj. privatnog – šumarstva. Da, dobro ste čuli – privatni su šumovlasnici udruženi i na svjetskoj razini!!!

http://www.eustafor.eu/

Kako za privatno, tako i za državno! Ovo su stranice Europske asocijacije poduzeća za gospodarenje državnim šumama, njih 28. Može se naći vrlo korisnih komparabilnih podataka i zanimljivih informacija, npr. odnos između broja zaposlenih i ukupne površine kojom poduzeće gospodari. Interesantno, ne?

http://www.enfe.net

Stranice Europske mreže šumarskih poduzetnika – samo postojanje ovoga sajta je dokaz kako privatna incijativa u šumarstvu jača iz dana u dan. Ove stranice najzanimljivije su licenciranim izvođačima-obrtnicima koji se bave izvođenjem šumarskih radova.

http://www.fao.org/forestry/en/

Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu, čija je jedna od ključnih aktivnosti i šumarstvo – začetnica mnogih konstruktivnih projekata i izvor nebroju relevantnih globalnih šumarskih informacija.

http://timber.unece.org/

Ekonomska komisija Ujedinjenih naroda za Europu, odjel drva i šumarstva – još jedna korisna organizacija s mnoštvom informacija o kretanjima u šumarstvu i drvnoj industriji na globalnoj razini, kao i korisnih statističkih podataka o privatnom šumarstvu i općenito.

Europska Unija

http://europa.eu/

Stranice Europske Unije kao takve.

http://www.entereurope.hr/

Glavni hrvatski portal za elementarne informacije o Europskoj Uniji.

http://ec.europa.eu/

Glavni portal Europske komisije, između ostalog s informacijama o politici ruralnog razvoja.