HSUPŠ obilježava Međunarodni dan šuma

Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika u suradnji s Hrvatskim drvnim klasterom i časopisom Drvo&Namještaj organizira Okrugli stol „Održivost gospodarenja šumama i bioraznolikost u RH“ koji će se održati 21. ožujka u Centru za posjetitelje Medvedgrad, s početkom u 12 sati. Okrugli stol će biti platforma za raspravu o gospodarenju šumama u RH, važnosti očuvanja bioraznolikosti, novoj EU strategiji za šume te podizanju svijesti o ulozi šuma u osiguravanju čišće i zelenije budućnosti.

Više informacija o okruglom stolu možete pronaći  na letku.

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je prije 10 godina 21. ožujka Međunarodnim danom šuma (IDF). Taj dan slavi se i podiže svijest o važnosti svih vrsta šuma, a države potiču na poduzimanje lokalnih, nacionalnih i međunarodnih napora u organizaciji aktivnosti koje uključuju šume i drveće, kao što su kampanje sadnje drveća. Temu za svaki Međunarodni dan šuma bira Suradničko partnerstvo za šume.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana šuma je “Šume i održiva proizvodnja i potrošnja“, a glavne poruke su:

  • Šumski sektor stvara radna mjesta za najmanje 33 milijuna ljudi, a šumske proizvode koriste milijarde.
  • Šume su neophodne za zdravlje planeta i dobrobit ljudi.
  • Održivo korištenje šuma pomoći će nam da prijeđemo na gospodarstvo koje se temelji na obnovljivim, ponovno upotrebljivim i recikliranim materijalima.
  • Proširenje korištenja šumskih proizvoda doprinosi neutralnosti ugljika.
  • Održivo drvo je bitan materijal za ozelenjavanje gradova.
  • Šume su vitalne za održavanje proizvodnje hrane.
  • Potrebno je više djelovanja kako bi se zaustavila krčenje šuma i degradacija.
  • Odaberite proizvode od drveta iz legalnih i održivih izvora.

Promotivni video Međunarodnog dana šuma:

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.