Informativna kampanja „WelcomeToMyForest“

#WelcomeToMyForest (Dobrodošli u moju šumu) zajednička je informativna kampanja Konfederacije europskih vlasnika šuma (CEPF), Copa-Cogece i Europske organizacije zemljoposjednika (ELO) s ciljem povećanja znanja javnosti i kreatora politike o šumama i vlasnicima šuma. U nizu video isječaka vlasnici šuma iz više država članica pozivaju gledatelje u svoje šume kako bi čuli o tome kakav je osjećaj biti vlasnik šume, koji su izazovi s kojima se suočavaju, koji su njihovi ciljevi u pogledu gospodarenja šumama i što ih zadržava motivirani. Stvarnost daleko od polemika i generalizacija koje su istaknute u medijima.
Nakon pregleda prvih deset svjedočenja, jasno je da vlasnici šuma nisu homogena skupina i postoji toliko različitih šuma koliko ima vlasnika šuma. Međutim, svim vlasnicima šuma zajedničko je jedno – svi se žele najbolje brinuti o svojim šumama kako bi mogli nastaviti postojati i pružiti svoje brojne dobrobiti društvu danas i budućim generacijama. Oni također donose važnu poruku, koja se često zaboravlja u glavnim medijima: suočeno s klimatskim promjenama, održivo gospodarenje našim šumskim resursima je ključno, a mi moramo održavati živahan sektor ako želimo održati šume zdravima.

Stoga partneri u kampanji pozivaju sve da na društvenim mrežama prate #WelcomeToMyForest i slušaju vlasnike šuma – ljude koji se brinući o svojim šumama brinu i o našoj budućnosti.
https://www.cepf-eu.org/page/welcometomyforest

HSUPŠ kao član CEPF-a će se u narednom razdoblju uključiti u ovu kampanju.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.