Konferencija “Šume u rukama žena – korijenje i rast za budućnost”

Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika, zajedno s Komorom inženjera šumarstva i drvne tehnologije, 27. i 28. svibnja sudjelovao je na trećoj međunarodnoj konferenciji o ženama u šumarstvu.
Konferencija je održana u WALDCAMPUS Austria u Traunkirchenu, smještenom u prekrasnom Traunseeu u Gornjoj Austriji. Na inicijativu austrijske udruge za žene u šumarstvu „Forstfrauen“ i Interreg Danube Transnacionalnog projekta „Fem4Forest“, više od 70 sudionika iz 13 europskih zemalja okupilo se u najvećem obrazovnom centru kompetencija u šumarstvu u Europi, s istim ciljem, kako bi zajedničkim idejama i diskusijom došli do rješenja koji će osnažiti položaj žena u šumarskom industriji.

Središnje teme konferencije bile su jačanje i produbljivanja međunarodne mreže i razvoj specifičnih aktivnosti i mjera za postizanje većeg sudjelovanja žena u šumarstvu i drvnoj industriji u Europi. Partneri projekta Fem4Forest predstavili su rezultate ankete koja je provedena u sklopu projekta među šumovlasnicama, šumarskim stručnjakinjama te studenticama šumarstva koji su pokazali koji su faktori koji otežavaju ženama napredak u sektoru, što ih motivira te koje je njihovo mišljenje o ravnopravnosti u sektoru.

Kao uzori, muškarci i žene govorili su o temama klimatskih promjena te važnosti usmjeravanja fokusa na krizu kojom se šumarski sektor nosi te rješavanju problema zajednički, kako bi i muškarci i žene mogli doprinijeti svojim specifičnim gledištima i metodama upravljanja.

Glavne poruke na kraju prvog dana konferencije:

• Žene se ne trebaju ustručavati pitati pitanja i izraziti svoje mišljenje.
• Kompanije koje imaju i žene u svojim timovima su uspješnije i stvaraju veći profit
• Muškarci i žene ne trebaju se gledati kao međusobna konkurencija već surađivati prema zajedničkom cilju

Drugi dan konferencije nastavljen je razgovor o uspješnim ženama u šumarstvu, faktorima koji stoje iza njihova uspjeha i golemoj vrijednosti koju žene unose u poslovno okruženje.

Konferencija je bila izvrsna prilika za razmjenu ideja i promociju osnaživanja položaja žena u sektoru šumarstva u Dunavskoj regiji i šire te nam je bilo zadovoljstvo sudjelovati.
Više informacija o konferenciji dostupno je na: https://www.forstfrauen.at/en/conference-2022 , a više o projektu „Fem4forest“ možete vidjeti na službenoj stranici projekta https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/fem4forest

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.