Nova EU strategija za šume: Naše šume, naša budućnost

U ime europskih privatnih vlasnika šuma objavljeno je zajedničko stajalište Konfederacije europskih vlasnika šuma (CEPF), Copa-Cogece i Europske organizacije zemljoposjednika (ELO) u sklopu procesa pripreme nove EU strategije za šume (EUFS).

U dokumentu se navode glavne činjenice o stanju šuma u EU te stavovi i zahtjevi koji bi trebali biti ugrađeni u novu strategiju.

Zajedničko stajalište obrađeno je kroz tri glavne poruke:
1. Gospodarenje našim šumama: prilagoditi se, ali ne iznova
Trebali bismo vjerovati i podržati pristup gospodarenju šumama koji se desetljećima provodi na razini EU-a na dinamičan i evolutivan način. Imati trenutne definicije i principe održivog gospodarenja kao osnovu novog EUFS-a ne znači ostati statični i ne suočavati se s postojećim izazovima. Suprotno tome, to znači da će se vlasnici šuma i dalje prilagoditi, učiti i inovirati dok rade s prirodom kako bi održavali šume EU-a i odgovarali na društvena očekivanja.
2. Održavanje zdravih šuma ne događa se samo od sebe ili besplatno bez ulaganja
Svoje povjerenje i podršku trebali bismo pružiti onima koji svoje dragocjeno i dugogodišnje iskustvo koriste za brigu o našim šumama. Njihov rad, njihov trud i zalaganje moraju se prepoznati kroz postojeće i nove inovativne financijske mjere, kao i savjetodavne usluge prilagođene njihovim potrebama. Pritom bi novi EUFS mogao poslati jasan signal koji daje poticaj, osiguravajući tako da se šumama i dalje aktivno gospodari, što zauzvrat doprinosi postizanju ciljeva Europskog Zelenog plana.
3. Više drva u građevinarstvu: što drugo? A odakle?

Trebali bismo vjerovati i podržati ideju da je korištenje drva za zamjenu fosilnih materijala i energije jedno od najučinkovitijih rješenja za ublažavanje klimatskih promjena i postizanje ciljeva EU-ove neutralnosti prema ugljiku. Podržavajući aktivno i održivo upravljanje šumama EU-a, novi EUFS pružit će šumarskom sektoru i društvu u cjelini jasnost u pogledu činjenice da upotreba drvnih sirovina doprinosi održivom lokalnom gospodarstvu EU-a i ruralnim područjima EU-a.

Originalni dokument na engleskom jeziku možete pogledati ovdje.

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.