Održan četvrti partnerski sastanak projekta “Šume u rukama žena“

Partnerski sastanak organiziran je od strane Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika i Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije 9. i 10. ožujka u konferencijskim prostorima Amadria park grand hotela 4 opatijska cvijeta u Opatiji. Partneri iz 9 država Dunavske regije sudjelovali su uživo, dok su ostali sudjelovali online.
Predstavljajući položaj žena u šumarskom sektoru, projekt Fem4Forest želi ojačati šumarski sektor na lokalnoj, regionalnoj i međuregionalnoj razini kroz povećanu uključenost i sposobnost žena aktera podržavajući njihovu jednaku prisutnost i kompetencije na tržištu na Dunavske regije.
Na četvrtom partnerskom sastanku projekta Šume u rukama žena („Fem4forest“) predstavljeni su Nacionalni akcijski planovi partnerskih država projekta koji u fokusu imaju žene u šumarstvu i osnaživanje njihovog položaja za vrijeme trajanja projekta ali i dugoročno.
Razgovaralo se i o budućim aktivnostima te usporedi pristupa rješavanju kritičnih problema u različitim partnerskim zemljama.
U sklopu sastanka projektnih partnera, održann je i studijski posjet koji je uključivao obilazak parkova u Opatiji, posjet obiteljskoj tvrtki Karlić tartufi u selu Paladini, gdje smo obišli plantažu tartufa, te za kraj – posjetu pitoresknog grada Motovuna u središtu Istre.

Za više informacije o projektu možete posjetiti službenu stranicu projekta: https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/fem4forest

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.