Održan drugi okrugli stol u sklopu projekta “Šume u rukama žena”

Drugi okrugli stol projekta “Šume u rukama žena” održan 4. studenoga okupio je žene iz brojnih područja sektora šumarstva. Sudjelovalo je ukupno 25  sudionika među kojima su bile predstavnice malih i srednjih poduzetništva, fakulteta šumarstva i drvne tehnologije, znanstveno-istraživačkih institucija i šumarskih poduzeća.

Okrugli stol organizirala je Komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije te Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika putem platforme Zoom zbog ograničenja nužnih zbog trenutnog stanja  pandemije.

Projektne partnere predstavljale su Silvija Zec, Maja Merc Kiš (HKIŠDT) te Irina Suša i Miljenko Županić (HSUPŠ), dok je Ana Dijan predstavila postojeće strategije za osnaživanje položaja žena u Hrvatskoj.

Ciljevi ovog okruglog stola bili su:

 1. Predstaviti prikupljene rezultate potreba i očekivanja studentica šumarstva i mladih stručnjakinja na početku karijere
 2. Predstaviti inovativna rješenja i preporuke identificirane kroz intervjue sa ženskim uzorima u sektoru šumarstva
 3. Kroz razgovor sa sudionicima okruglog stola identificirati potrebne akcije i mjere za jačanje uloge žena u sektoru šumarstva

Rasprava koja je uslijedila nakon predstavljenih rezultata projekta dovela je do nekoliko zanimljivih zaključaka:

 • Postoji potreba za udrugom žena u sektoru šumarstva u Hrvatskoj gdje bi se žene mogle pružiti podršku i podijeliti savjete.
 • Svi su se složili kako bi žene trebale kontinuirano širiti svoju stručnost tijekom svoje karijere.
 • Nekoliko žena se osvrnulo na mentorski program, sugerirajući sustav u kojem bi “mentor” bio dostupan za konzultacije putem Zooma kada je to potrebno.
 • Kada je riječ o mentoricama i uzorima, većina se složila da bi uspješne žene trebalo više medijski eksponirati, ne samo u šumarstvu već i u drugim granama.
 • Spomenuta je zanimljiva inicijativa: 11. Međunarodna konferencija za žene u biznisu. U sklopu inicijative intervjuirano je nekoliko uspješnih žena u biznisu koje je objavljeno u poslovnom tjedniku “Lider”. To je primjer dobre prakse koji bismo, u nekom obliku, mogli uključiti u projekt

Predstavljeno je još nekoliko primjera dobre prakse:

 • Mala poslovna škola za žene u organizaciji Hrvatske gospodarske komore
 • Međunarodni forum poslovnih žena 2020. (International Business Women Network IBWN)
 • Mreža poduzeća Europe – Sektorska grupa ženskog poduzetništva

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.