Održan okrugli stol „Šumska diskusija“

U sklopu provedbe projekta #BEUYS100 koji provodi Goethe-Institut Kroatien, a s ciljem poticanja diskusije na kraju projekta je održan okrugli stol na temu gospodarenja šumama i mogućnostima direktnog građanskog aktiviranja, što uključuje i umjetničke akcije.

Treba li nam više šuma? Treba li nam više drveća u gradovima? Kako pomiriti ekološke i ekonomske interese? Postoje li propusti u gospodarenju šumama, koji su osnovni problemi i kako bi se gospodarenje šumama moglo unaprijediti? Koju ulogu u gospodarenju igraju Hrvatske šume, a koju privatni šumoposjednici? Mogu li građanske akcije mijenjati ustaljene prakse i ukazivati na propuste? Koja je uloga umjetnika u tome?

Stol je moderirao iskusni televizijski voditelj Mladen Iličković (EKO zona /HRT). U razgovoru su sudjelovali direktor Sektora za šumarstvo u Hrvatskim šumama Krešimir Žagar, predsjednik Hrvatskog šumarskog društva Oliver Vlainić, predstavnik Akademije šumarskih znanosti Igor Anić, predsjednik Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika Zdenko Bogović, Nikola Požgaj iz Požgaj grupe, predsjednica Udruge ViDrA i voditeljica Zelenog odreda Vesna Grgić, umjetnik i predavač na ALU Alen Novoselec, te Vladimir Dimić, aktivist koji sadi drveće.

Snimku okruglog stola možete pogledati na you tube kanalu: https://youtu.be/m8m0wunaD40

Više o projektu možete saznati na: https://www.goethe.de/ins/hr/hr/kul/sup/beu.html

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.