Održana 13. redovna sjednica Skupštine HSUPŠ

Na redovnoj sjednici Skupštine Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika koja je održana 8. veljače u Zagrebu predstavljena su i prihvaćena izvješća za 2022. godinu te su odobreni planovi za 2023. godinu.

Provedene aktivnosti i rad vodstva HSUPŠ posebno su pohvalili gosti, koji su uz čestitke zaželjeli puno uspjeha u ostvarivanju budućih planova:
prof. dr. sc. Josip Margaletić, dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu
Silvija Zec, predsjednica Hrvatske komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije
Marijan Kavran, predstavnik Hrvatskog drvnog klastera;
mr. sc. Robert Ojurović, načelnik Sektora za šume privatnih šumoposjednika, Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije, Ministarstva poljoprivrede.

Po završetku službenog dijela održane su i dvije prezentacije koje su obradile teme zanimljive i važne privatnim šumovlasnicima. Porezni status privatnih šumoposjednika u svom je predavanju obradila mr. sc. Miljenka Cutvarić iz Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika (Rif), a Potpore iz EU fondova SP ZPP RH za 2023.-2027. prezentirao je dr. sc. Marko Zorić iz tvrtke Salix plan d.o.o.

Prezentacija Porezni status privatnih šumoposjednika

Prezentacija Potpore iz EU fondova SP ZPP RH za 2023.-2027.

 

 

Skupština HSUPŠ Skupština HSUPŠ Skupština HSUPŠ Skupština HSUPŠ Skupština HSUPŠ prof. dr. sc. Josip Margaletić Silvija Zec Marijan Kavran Robert Ojurović

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.