Održana 20. Drvno-tehnološka konferencija

U Opatiji je 5. i 6. lipnja održana 20. jubilarna Drvno-tehnološka konferencija, a usprkos recesiji koju su drvoprerađivači prognozirali još prošle godine, poruke iz na šumi baziranih industrija su optimistične.

U protekle 2 godine drvoprerađivački sektor ostvario je povijesno rekordne rezultate, no unazad par mjeseci osjetna je recesija usprkos padu poslovanja od preko 50 posto koji je najvidljiviji na tržištu drvenih podnih obloga, dok su prodajne cijene pale za 30 posto.

Snaga sektora očituje se u činjenici da smo uvijek dosad pronašli rješenje kako nastaviti pa vjerujem da će to biti i ovaj put. No treba voditi računa da su šumarstvo i drvna industrija sektori koji djeluju primarno u ruralnim područjima, gdje je sve prisutniji nedostatak radne snage, istaknula je predsjednica Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije Silvija Zec.

HSUPŠ je kao pokrovitelj konferencije iskoristio priliku da ojača suradnju s predstavnicima drvne industrije te da im ukaže na problematiku koju cijelom na drvu baziranom sektoru predstavlja provedba EU zelenih politika.

„Pod utjecajem EU Zelenog plana i iz njega proizašlih strategija, procjenjuje se da će do 2030. godine zbog mjera očuvanja bioraznolikosti i povećanja uklanjanja ugljika, doći do smanjenja sječe oko 30 posto“, naglasio je predsjednik Saveza mr. sc. Zdenko Bogović.

Drvno-tehnološka konferencija održava se već 20 godina te predstavlja središnje događanje i mjesto okupljanja predstavnika iz na šumi baziranih industrija. I ove godine okupila je gotovo 150 sudionika iz Hrvatske, zemalja regije, ali i brojnih europskih zemalja kao što su Italija, Austrija, Njemačka, Finska i dr.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.