Održana međunarodna radionica za pripremu projekata u sklopu projekta ROSEWOOD4.0

Djelatnici HSUPŠ sudjelovali su na hibridnoj B2B radionici o razvoju suradničkih projekata, održanoj 4.3.2022. u prostorijama Hrvatskog šumarskog društva u na kojoj je predstavljena metodologija izrade suradničkih projekata u kojima sudjeluju brojni partneri.

Sudionici radionice razmijenili su svoja iskustva i primjere dobre prakse te mišljenja o ključnim komponentama o kojima ovisi uspješnost provedbe suradničkih projekata.

B2B radionicu o razvoju suradničkih projekata Centra za jugoistočnu Europu organizirao je Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj iz Vinkovaca kao voditelj Centra za jugoistočnu Europu s projektnim partnerima Klasterom bioenergije i okoliša Zapadne Makedonije iz Grčke i Slovenskim šumarskim institutom.

Projekt ROSEWOOD4.0 Europska mreža regija za održivo korištenje šumske sirovine spremna za digitalizaciju i nastavak ROSEWOOD projekta. Financiran je sredstvima Obzora 2020, Programa Europske unije za istraživanje i inovacije. Projekt ima za cilj učinkovito prenijeti znanje unutar i između regija pomoću modernih alata kao što su digitalne platforme, alati za digitalne treninge i sl. Naglasak projekta je na digitalizaciji šumarstva i drvne industrije te digitalnim alatima (društveni mediji, platforme, e-učenje) za osposobljavanje i obuku pomoću kojih će praktičari dijeliti znanja s mnogo značajnijim učinkom. Dionici lanca vrijednosti šumarstva i drvne industrije imaju priliku sudjelovati u pripremi SWOT analize regije, prikupljanju primjera dobre prakse i inovacija, pripremi smjernica za prijenos znanja, razvoju novih poslovnih prilika za održivu uporabu drva kroz izgradnju kapaciteta i resursa znanja, izradi materijala za osposobljavanje i cijelim nizom ostalih aktivnosti. Primarni fokus projekta je razmjena i prijenos znanja i iskustva među dionicima ROSEWOOD4.0 mreže, Europskim partnerima i zemljama članicama.

Više o projektu na: https://rosewood-network.eu/

 

 

 

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.