Održana panel rasprava na sajmu u Gudovcu

Panel rasprava na temu „Utjecaj EU politika na stanje u privatnim šumama“ održana je 10.9.2022. u Velikoj sajamskoj dvorani u sklopu 29.-og Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma.
Raspravu je moderirao Miljenko Županić, a uz brojne vlasnike šuma panelisti su bili:
• Silvija Zec, predsjednica Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije;
• Ana Dijan, direktorica Hrvatskog drvnog klastera i članica Upravnog odbora CEI-Bois (krovno europsko udruženje drvne industrije);
• Marijan Hren, predsjednik Zveze lastnikov gozdov Slovenije;
• Zdenko Bogović, predsjednik HSUPŠ i član Upravnog odbora CEPF.
Rasprava je vođena o promjenama koje donose nove EU politike u šumarstvu i na šumi baziranim sektorima s posebnim naglaskom na njihov utjecaj na privatne šume. Tijekom rasprave naglašena je prirodnost naših šuma i njihov doprinos očuvanju bioraznolikosti što je proizašlo iz tradicionalnog održivog gospodarenja šumama.
Prisutni vlasnici šuma su iskazali zabrinutost za svoje šume, posebno u okviru trenutne situacije uvjetovane nestabilnostima u energetskom sektoru te ostalim negativnim utjecajima.
Posebno je iskazana zabrinutost zbog nedolaska predstavnika ministarstava nadležnih za područja privatnih šuma i zaštite prirode, kako zbog promjena koje se uvode tako i zbog nepoznatih strategija RH prema korištenju energetskog drva kao obnovljivog izvora energije.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.