Održana redovna skupština Udruge šumoposjednika Međimurja „Jegnjed“

Dana 10. svibnja 2021. u prostorijama Lovačkog doma u Macincu održana je redovna skupština Udruge šumoposjednika Međimurja “Jegnjed”, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Predsjednik udruge Tomislav Nikolić u uvodnom govoru je pozdravio sve prisutne kao i Miljenka Županića, tajnika Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovolasnika (HSUPŠ), koji se odazvao pozivu na skupštinu. Predsjednik udruge istaknuo je kako je u prošloj godini udruga sudjelovala u nizu aktivnosti od obilježavanja Dana šuma, Dana biološke raznolikosti, sudjelovanje predstavnika udruge u sklopu akcije pošumljavanja, u provođenju projekta “Istraživanje podzemnih gljiva s naglaskom na tartufe na području Međimurske županije” te projekata održavanja šumske infrastrukture u privatnim šumama Međimurja.

Predsjednik je ukratko predstavio i plan rada udruge za 2021. godinu. Posebno je istaknuo suradnju Udruge sa svim nadležnim institucijama, prvenstveno s Ministarstvom poljoprivrede i HSUPŠ-om, na unapređenju stanja u privatnim šumama, upoznavanju javnosti o stanju i problemima vlasnika šuma te pružanju informacija vezano uz mogućnost korištenja sredstava iz Programa ruralnog razvoja i OKFŠ-a.

Nakon izlaganja predsjednika udruge nazočnima se obratio i Miljenko Županić, tajnik HSUPŠ-a, koji je nakon toga odgovarao na pitanja nazočnih šumoposjednika. Na kraju skupštine su članovi udruge iznijeli probleme vezane uz privatne šume Međimurske županije. Najčešći problem su šumske krađe koje su u posljednje vrijeme uzele maha i članovi udruge se nadaju da će se ovaj problem početi rješavati. Jedan od problema je usitnjenost šumskih posjeda te ilegalni deponiji smeća u šumskim ekosustavima. Također su naglasili da bi u budućem razvoju trebalo osigurati više novčanih sredstava za šume malih šumoposjednika.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.