Održana treća i posljednja Fem4Forest radionica na temu “Osobne vještine”

U sklopu projekta „Šume u rukama žena“ (Fem4Forest) održana je treća radionica na temu “Osobne vještine”, koju su moderirali doc. dr. sc. Davor Perkov, profesor i poslovni konzultant, te Ana Markuz, praktičarka EU fondova i doktorandica međunarodnih odnosa.

Radionica se održala 15. listopada 2022. uživo u konferencijskim prostorima Amadria Parka u Šibeniku, a organizirali su je Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije i Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika. Trening radionica je jedna od aktivnosti koja se provodi sukladno Nacionalnom akcijskom planu izrađenom kroz projekt „Šume u rukama žena“, koja za cilj ima osnažiti položaj žena u šumarstvu podizanjem razine svijesti o rodnoj jednakosti te poticanjem cjeloživotnog učenja.

Radionica je okupila preko 120 sudionika iz različitih dijelova šumarskog sektora.

Uvodnu riječ dale su predsjednica komore Silvija Zec i predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir koje su se osvrnule na važnost osnaživanja žena te pružanju podrške u rješavanju problema s kojima se svakodnevno nose.

Prof. Perkov u svom izlaganju motivirao je sudionike da kontinuirano proširuju svoja znanja i sposobnosti te istaknuo kako je izlazak iz zone ugode i rutine nužan za napredak.

U nastavku, Ana Markuz, praktičar EU fondova i doktorandica međunarodnih odnosa, održala je predavanje o ključnim elementima vođenja projekta te važnosti prioritiziranja ciljeva koji odgovaraju na realnom stanju.

Cijelu prezentaciju možete pogledati ovdje.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.