ONLINE stručni skup „Politike i zakonodavstvo EU i RH u potrajnom gospodarenju šumama“

Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika organiziraju ONLINE stručni skup „Politike i zakonodavstvo Europske unije i Republike Hrvatske u potrajnom gospodarenju šumama ‒ izazovi i posljedice“ koji će se održati putem platforme Zoom, 2. prosinca 2020. godine, s početkom u 10 sati.

Za sudjelovanje molimo Vas da se registrirate na poveznici:  https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_Z3OCg0lVQqCcVbEH2-P4yA

Sudionici će imati priliku postavljati pitanja tijekom trajanja skupa putem opcija Q&A i Chat, uz obaveznu napomenu kome je pitanje upućeno.

Napominjemo da sudjelovanjem na stručnom skupu sudionik odobrava odluku organizatora da sastanak snima i podijeli snimku na web stranicama i platformama društvenih medija.

 

POZIVNICA I RASPORED STRUČNOG SKUPA

 

Dodatne informacije:

Što donosi primjena europskih direktiva za hrvatsko šumarstvo? Hoće li hrvatski krajevi koji žive uglavnom od šumskih proizvoda biti u financijski nepovoljnom položaju zbog nametnutih ograničenja? Koliko radnih mjesta će biti izgubljeno u Gorskom kotaru i Slavoniji? Zbog čega se Hrvatska „kažnjava“ za bogatu bioraznolikost koju pruža u Europskoj uniji? Što znači održivo gospodarenje šumama u vremenu globalnih promjena i sve većega pritiska na šume i šumarstvo?

O ovim i mnogim drugim pitanjima raspravljat će vodeći stručnjaci iz znanstvenih i gospodarskih institucija te kreatori javnih politika u Republici Hrvatskoj, a svoja iskustva predstavit će gosti iz Austrije i Slovenije. Cilj je skupa potaknuti promišljanja, ali i pokrenuti prilagodbu zakonodavnih okvira kako bi se smanjio pritisak na hrvatsko šumarstvo.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.