Projekt “Šume u rukama žena” predstavljen u Hrvatskom saboru

U četvrtak, 30.6.2022. godine održan je sastanak u Hrvatskom saboru gdje je predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir ugostila predsjednicu Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije Silviju Zec kako bi razgovarale o vrlo važnoj temi rodne ravnopravnosti i ciljevima međunarodnog projekta „Šume u rukama žena“.

U posljednje dvije godine projekt „Fem4Forest“ postigao je nekoliko rezultata, a posebno se ističe Nacionalni akcijski plan koji je bio središnja tema održanog sastanka. Navedeni Akcijski plan proizašao je iz analize prikupljenih informacija tijekom trajanja projekta u kojem se kroz dvije ankete, 15 intervjua te 2 održana okrugla stola, na nacionalnoj razini uključilo preko 200 žena.

Aktivnosti koje proizlaze iz Nacionalnog akcijskog plana usmjerene su prema edukaciji, osobnom životu, tržištu rada i osobnom razvoju žena, a oblikovane su s ciljem podizanja svijesti o važnom doprinosu koji žene imaju u šumarskom sektoru i osiguranju boljih radnih uvjeta za žene, kako bi im se omogućio razvoj u svim sferama života.

Suradnja između Odbora za poljoprivredu i projekta Fem4Forest već je započela, komentarima i prijedlozima na Akcijski plan koje je predsjednica Odbora Marijana Petir podijelila s partnerima projekta, a svakako će pomoći pri kreiranje finalne verzije Nacionalnog akcijskog plana koji će uskoro biti podijeljen s javnosti.

Zajednički cilj koji oboje Odbor i Fem4Forest imaju je osnažiti položaj žena u šumarskom sektoru, pružanje podrške ženama u ruralnim područjima te isticanje vrijednosti njihovog svakodnevnog rada koji je izrazito važan za opstanak i napredak hrvatskog sela i ruralnih područja.

Poveznica na dokument: NAP – Nacionalni akcijski plan

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.