Promocija HSUPŠ na Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva

Drugog dana konferencije Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika dobio je mogućnost predstavljanja svog rada na prigodnom štandu.

HSUPŠ je za tu priliku uredio štand kojim je prikazao bioraznolikost naših šuma. Tako je prikazao našu tipičnu hrastovu šumu kroz sadnice većine zavičajnih vrsta drveća koje tamo rastu. Također je pripremljeno i sjeme različitih vrsta u prigodnoj vrećici na kojoj se nalazi i poruka „Hrvatska šuma = puna šaka bioraznolikosti“.

Uz prigodni letak koji promovira poruke „Budućnost raste u šumi“ i „Najbolje će šumom gospodariti onaj koji od nje živi“ podijeljene su i knjige „Da bi hrast mogao rast“ autora Darka Posarića (nakladnik HSUPŠ).

Uz navedene materijale na štandu su izloženi i jesenski šumski plodovi (kesten, gljive) te drugi proizvodi vezani uz šumu (savijača od šumskih borovnica, kestenov med).

Štand su, između ostalih, posjetili premijer Andrej Plenković i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.