Raste potražnja za drvom u Austriji

Predstavnici HSUPŠ sudjelovali su na sastanku “Trgovina drvom između Hrvatske i Austrije: Status quo i očekivanja od budućnosti” koji je na inicijativu klastera proizvođača papira u Austriji (Papierholz Austria) organizirao ataše Saveznog ministarstva poljoprivrede, šumarstva, regija i vodnog gospodarstva pri Veleposlanstvu Republike Austrije dr. Christian Brawenz. Uz inicijatore i organizatora sastanku su prisustvovali i predstavnici šumarskog sektora u RH te predstavnica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Zagrebu Iva Ratko.

Uvodni govor na sastanku održao je Veleposlanik Republike Austrije Dr. Josef Markus Wuketich, a nakon toga su predstavnici Papierholz Austria ( Dr. Christian Schnedl, dipl.ing. J. Hudernik) govorili o interesu za nabavu drva u Hrvatskoj, trenutnom tijeku trgovine i izgledima za budućnost.
Predstavnik Ministarstva poljoprivrede RH Goran Gregurović govorio je o procedurama i pravnom postupku prilikom sječe i transporta drvnih proizvoda, a predstavnici Hrvatskih šuma d.o.o. (Mladen Slunjski) i HSUPŠ (Zdenko Bogović, Miljenko Županić) prezentirali su potencijal šuma u Hrvatskoj te mogućnosti suradnje u međunarodnoj trgovini drva s Austrijom.

Na kraju je zaključeno da su ulaskom RH u Schengensko područje uklonjene zadnje barijere koje su u jednom malom dijelu stvarale probleme i dodatne troškove u slobodnoj trgovini drvnih proizvoda.

Direktna suradnja je moguća s vlasnicima privatnih šuma dok je kupnja drvnih proizvoda iz državnih šuma moguća samo sudjelovanjem na dražbama jer je većina proizvedene robe unaprijed rezervirana višegodišnjim ugovorima s domaćom drvnom industrijom. Veliki problem u budućnosti bi mogao nastati zbog provedbi zelenih planova EU kroz koje će neminovno doći do smanjenja sječe. Također je naglašeno, posebno za privatne šume , da je posjedovanje certifikata za gospodarenje šumama uvjet za međunarodnu trgovinu te je podržana inicijativa kojom se nastoji u RH uvesti i PEFC certifikat. Iskazana je i bojazan da će ograničenja u gospodarenju šumama imati vrlo negativan utjecaj na ruralna područja.

Na kraju je od svih strana podržana ova inicijativa te je dogovoren nastavak kroz daljnje bilateralne razgovore i intenziviranje poslovnih kontakata.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.