Što koči financiranje prirode u EU?

Na okruglom stolu o preprekama financiranju projekata zaštite i obnove prirode koji je u Zagrebu organizirala Zelena akcija sudjelovao je i predsjednik Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika, mr. sc. Zdenko Bogović. Čelnik HSUPŠ-a iznio je stavove privatnih šumovlasnika prema EU Strategiji za bioraznolikost do 2030. godine te pojasnio što će njene odredbe donijeti sektoru šumarstva u Hrvatskoj.

Osim u Hrvatskoj, rasprave su organizirane u Bugarskoj, Latviji i Sloveniji te je izrađena završna publikacija „Bioraznolikost na rubu – Što koči financiranje prirode u EU?“ u kojoj su sumirani rezultati svih održanih rasprava. U Zelenoj akciji ističu kako se prilikom izrade publikacije, uvažavajući činjenicu da se radi o sažetku sva četiri okrugla stola, težilo izdvajanju samo najvažnijih tema, kao i onih među kojima je postojao visok stupanj preklapanja među svim zemljama. Publikacija također donosi preporuke za poboljšanje postojećeg stanja, a dostupna je na hrvatskom i engleskom jeziku. Obje verzije možete preuzeti putem poveznica ispod.

 

PUBLIKACIJA NA HRVATSKOM JEZIKU

PUBLIKACIJA NA ENGLESKOM JEZIKU

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.