Zajednička izjava o održivom gospodarenju šumama

Osma ministarska konferencija FOREST EUROPE

Budućnost koju želimo: šume koje trebamo

 

U ime europskih privatnih vlasnika šuma i poljoprivrednika i poljoprivrednih zadruga, željeli bismo vam zahvaliti što ste nam pružili priliku da danas iznesemo svoje stavove.

Društvena očekivanja prema šumama rastu tijekom posljednjih desetljeća. Očekuje se da će šume pružiti ključna rješenja za ublažavanje klimatskih promjena, jačanje biološke raznolikosti i doprinos ekonomskom i socijalnom oporavku. Smatramo presudnim nastaviti s poboljšanjem i eventualnim ponovnim posjetom ovome kako bismo osigurali da odgovore na trenutne i buduće izazove i prilike.

Osnova održivog gospodarenja je cjeloviti i integrativni odgovor na složenost dinamičnog razvoja šuma.

Odluke o gospodarenju šumama nisu jednostavne i jednostavne, nisu besplatne i uključuju neke rizike. Pri izboru upravljanja potrebna je fleksibilnost. To je danas još istinitije u kontekstu rastućih prirodnih poremećaja.

Praksa upravljanja šumama obuhvaća očuvanje biološke raznolikosti kao i sekvestraciju ugljika. Ti su aspekti jednako važni kao i mnoge druge usluge koje šume pružaju, uključujući pružanje obnovljivih sirovina društvu, rekreacijske usluge ili koristi za okoliš osim biološke raznolikosti.

Također je važno naglasiti da je opskrba drvom glavna usluga ekosustava koja donosi prihod za vlasnike šuma kojima se omogućuje financiranje operacija i investicija u gospodarenju šumama. Ostale koristi koje se pružaju društvu do danas se rijetko ekonomski vrednuju i nagrađuju.

U kontekstu u kojem ima sve više pitanja i zabrinutosti u vezi s budućnošću naših šuma, objašnjenje izazova održivog gospodarenja šumama i prilika za društvo je presudno. CEPF, COPA-COGECA i ELO nedavno su pokrenuli akciju pod nazivom „WelcomeToMyForest“. Pozivamo sve vas da pogledate ove kratke video isječke u kojima vlasnici šuma iz cijele Europe u nekoliko riječi objašnjavaju što znači vlasnik šume.

Kao zaključak, treba vjerovati i podržati pristup održivom gospodarenju šumama koji se desetljećima provodi na dinamičan i evolutivan način. To ne znači ostati statičan i ne suočavati se s postojećim izazovima. Suprotno tome, to znači da će se vlasnici i upravitelji šuma i dalje prilagoditi, učiti i inovirati dok rade s prirodom kako bi održavali šume i odgovarali na društvena očekivanja.

Nadamo se da će se naši stavovi uzeti u obzir u daljnjim raspravama i da ćemo i dalje podržavati aktivnosti u sklopu FOREST EUROPE.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.