Zdenko Bogović ostaje na čelu Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika

Na 10. redovnoj i izbornoj Skupštini Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika održanoj 20. veljače 2020. godine u Zagrebu izabrano je novo predsjedništvo. Dosadašnji predsjednik Saveza mr.sc. Zdenko Bogović zadobio je povjerenje 21 izaslanika i jednoglasno izglasan za novog predsjednika na mandatno razdoblje od četiri godine.

U svom je obraćanju Bogović zahvalio na ukazanom povjerenju i najavio nove aktivnosti Saveza u smjeru jačanja ljudskih kapaciteta Saveza, te njegovu tuzemnu i inozemnu promociju. „Savez zastupa interese 600.000 vlasnika privatnih šuma i bori se za postizanje ravnopravnosti u raspolaganju privatnom imovinom s vlasnicima ostalih zemljišta, jer se u slučaju šumovlasnika grubo krše i ograničavaju vlasnička prava, zbog čega smo zatražili reviziju ustavnosti Zakona o šumama, Zakona o lovu i Zakona o zaštiti prirode“, istaknuo je Bogović. Dodao je da će se zalagati za izjednačavanje prava šumovlasnika na europskom nivou, a prioritet će biti uvođenje naknade za ograničenja gospodarenja u privatnim šumama, kao kompenzacijske mjere za izgubljeni prihod i zaštite prava vlasništva.

Za zamjenika predsjednika jednoglasno je izabran Antun Babojelić, a tajnikom Saveza potvrđen je dosadašnji tajnik mr. sc. Miljenko Županić. Skupština je prihvatila Plan rada za 2020. godinu, zajedno s financijskim planom.

Za članove Izvršnog odbora jednoglasno su izabrani Siniša Lakota, Antun Gorše, Marko Tepić, Robert Sambolek, Zoran Posarić i Dalibor Benšak.

Za članove Nadzornog odbora jednoglasno su izabrani Marija Hršak Bonjeković, Tomo Rešetar i Enes Drčić.

Po završeku sjednice dr. sc. Marko Zorić iz tvrtke Salix plan d.o.o. održao je prezentaciju šumarskih mjera u sklopu Programa ruralnog razvooja s naglaskom na operacije tipa 8.5.1, 8.5.2 i 4.3.3 za koje se očekuje otvaranje natječaja u slijedećim mjesecima.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.