Bečka deklaracija europskih vlasnika šuma o novoj Strategiji EU za šume za 2030.

HSUPŠ je sudjelovao na konferenciji europskih vlasnika šuma, koja je održana 4. listopada u Beču te je na istoj iskazao zabrinutost za budućnost šumarskog sektora RH s obzirom na novu Strategiju EU za šume do 2030. Svi sudionici sudjelovali su u kreiranju i potpisivanju zajedničke deklaracije europskih vlasnika šuma o novoj Strategiji EU za šume za 2030., čiji prijevod možete pogledati ovdje.

Originalnu deklaraciju koju je u ime HSUPŠ potpisao predsjednik Zdenko Bogović možete pogledati ovdje.

Potpisnici Bečke deklaracije
Copyright: LFBÖ – Marko Kovic

 

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.