CEPF

Konfederacija europskih privatnih šumovlasnika (CEPF) krovna je organizacija privatnih šumovlasnika -šumposjednika na europskoj razini, čiji je član i Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika.

CEPF promiče vrijednosti održivog gospodarenja šumama, važnost privatnog vlasništva i ekonomske održivosti šumarskog sektora. Sa sjedištem u Bruxellesu, CEPF je neprofitna organizacija koja zastupa interese gotovo 16 milijuna vlasnika šuma, privatnih osoba, obitelji i zadruga koje se brinu za oko 60% europskih šuma.

Na stranicama CEPF (http://www.cepf-eu.org/) mnogo je podataka o privatnoj šumarskoj inicijativi, kao i statističkih korisnih informacija.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.