Bogović: Hrvatska primjer Zapadnoj Europi u održivom upravljanju šumama

U svjetlu trenutnog predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, hrvatska delegacija sudjelovala je na simpoziju Njemačkog šumarskog vijeća (Deutscher Forstwirtschaftsrat – DFWR) o šumarskim pitanjima, godišnjem prijemu Udruge njemačkih vlasnika šuma (Arbeitsgemeinschaft Deutscher Waldbesitzer – AGDW) i Međunarodnom zelenom tjednu u Berlinu, koji su održani od 15. do 17. siječnja.

Na simpoziju DFWR-a „Šume i politika“ predsjednik Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika mr. sc. Zdenko Bogović iznio je stajališta o privatnom šumarstvu, dao uvid u hrvatsku šumarsku problematiku i dotaknuo se pitanja od zajedničkog interesa Hrvatske i Njemačke. U govoru koji je održao u Bundestagu Bogović je ukazao njemačkim kolegama i predstavnicima njemačkog ministarstva poljoprivrede kako se gospodari sa šumama na prirodni način što je jedno od rješenja za smanjenje utjecaja klimatskih promjena. Europa se suočava s velikim izazovom klimatskih promjena koje snažno utječu i na društvo i na okoliš. Uvažavajući činjenicu da Njemačka ima oko 50% umjetnih šuma u kojima je u većini povraćeno prirodno stanište, Bogović je istaknuo kako bi Njemačka upravo vraćanjem prirodnosti, odnosno transformacijom umjetnih šuma u prirodne mogla ublažiti klimatske promjene i vratiti bioraznolikost, a isto se može primijeniti i na gotovo cijelu Zapadnu Europu.

U Hrvatskoj obnavljamo šume na održivi način i gotovo da nemamo umjetnih šuma, nego uzimamo od šume samo onoliko koliko nam priroda daje, pojasnio je predsjednik HUSPŠ. Dodao je da se na taj način gospodarenja održava bioraznolikost na najvišoj razini jer se pod prirodnom obnovom podrazumijeva obnova šuma nad očuvanim staništima sa sjemenom kao genetskim materijalom.

Kroz bilateralne razgovore tijekom dva dana istaknuta je želja za zajedničkim doprinosom poboljšanju šumarskog sektora u Europskoj uniji, posebno u kontekstu trenutnog hrvatskog predsjedanja, te njemačkog presjedanja u drugoj polovici 2020. godine. Želja šumarskog sektora je da šumarske teme budu jasno vidljive u Green Dealu, zelenom planu koji je Europska komisija donijela s ciljem ambicioznog smanjenja emisija i očuvanja prirodnog okoliša Europe, kako bi postala prvi klimatski neutralan kontinent u svijetu do 2050. godine.

DWFR (Deutscher Forstwirtschaftsrat) je krovna šumarska organizacija koja uključuje sve dionike njemačkog šumarskog sektora, i javne i privatne, te je moćan čimbenik Njemačke i EU u svim pitanjima vezanim za šumske politike.

AGDW (Arbeitsgemeinschaft Deutscher Waldbesitzer) je federalni savez njemačkih šumovlasnika koji predstavlja njemačke vlasnike šuma i snažno je uključen u šumsku politiku. Jednom godišnje tradicionalno organizira prijem na visokoj razini u Berlinu, kojem prisustvuje preko 1.000 donositelja odluka, uključujući njemačke političare visokog ranga, među kojima je i njemački savezni ministar za hranu, poljoprivredu i zaštitu potrošača.

Copyright: Janine Schmitz / photothek.net
Copyright: Janine Schmitz / photothek.net
Copyright: Janine Schmitz/ photothek.net
Copyright: Janine Schmitz/ photothek.net
Copyright: Janine Schmitz/ photothek.net

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.