Bogović za Jutarnji list o svinjskoj kugi i drugim aktualnostima

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika (HSUPŠ) mr. sc. Zdenko Bogović gostovao je 22. srpnja 2023. u rubrici „TJEDAN U 10 PITANJA“ Jutarnjeg lista. Teme su aktualno stanje u privatnim šumama, ograničenja u vlasničkim pravima te osvrt na mjere suzbijanja afričke svinjske kuge koje je uvelo Ministarstvo poljoprivrede.

Članak možete pročitati klikom na donju fotografiju koja će se povećati.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.