Eko akcija u povodu Međunarodnoga dana šuma 2021. godine

Sekcija za urbano šumarstvo Hrvatskog šumarskog društva iz Zagreba, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s ostalim dionicima iz sektora šumarstva u povodu Međunarodnog dana šuma organizira eko akciju stručnjaka iz urbanog šumarstva, studenata i građana pod nazivom Uljepšajmo naše urbane šume.

Akcija će se održati na jugozapadnom dijelu Jaruna u Zagrebu (u blizini osjetilnog parka) u subotu, 20. ožujka, od 10.00 do 15.00 sati.
Više detalja pronađite ovdje.

HSUPŠ podržava ovu akciju te poziva sve zainteresirane vlasnike šuma da se na vrijeme prijave i pridruže planiranim aktivnostima.

 

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.