Europski šumovlasnici o REDIII: Izbjegnute su najgore odredbe, ali provedba može biti izazovna

Sve tri institucije EU-a (Komisija, Vijeće i Parlament) postigle su dogovor o prijedlogu Direktive o obnovljivoj energiji (REDIII), koja sadrži odredbe o korištenju šumske bioenergije.

Privremeni sporazum potvrđuje važnu ulogu šuma kojima se održivo upravlja u osiguravanju sirovina koje zamjenjuju energiju temeljenu na fosilnim gorivima, zajedno s mnogim drugim dobrobitima za društvo.

Europski privatni šumovlasnici (CEPF) podupiru posebno činjenicu da institucije EU-e nisu podržale odredbe koje bi ometale doprinos određenih vrsta drvne biomase ciljevima EU-a u pogledu lokalne i obnovljive energije, osobito u vrijeme kada se EU nastoji riješiti ovisnosti o fosilnim gorivima.
„CEPF pozdravlja činjenicu da institucije EU-a nisu ograničile doprinos drvne biomase zemljama članicama i ciljevima EU-a za obnovljivu energiju. Time bi se zanemarila ključna činjenica da je bioenergija važan nusproizvod iz prakse sječe i njegovanja šuma, te da vlasnicima šuma osigurava neophodan prihod i podupire kontinuirano, aktivno, održivo gospodarenje šumama”, kaže Maria Pohjala, savjetnica za šumarsku politiku CEPF-a.

Nakon privremenog sporazuma, neće biti podzakonskih akata koji obvezuju kaskadnu upotrebu biomase. Zahtjevi za kaskadno načelo temeljeno na tržištu uključuju fleksibilna rješenja temeljena na specifičnoj situaciji u svakoj državi članici.

Zbog nekih pitanja i nedoumica povezanih s novim kriterijima gospodarenja šumama, uključujući takozvana “zabranjena područja” za izvore drvne bioenergije i poveznice s LULUCF regulativom, provedba RED III mogla bi postati izazov u državama članicama. Međutim, CEPF pozdravlja pristup koji se i dalje oslanja na nacionalne šumarske zakone kako bi se dokazao održivi izvor drvne biomase.

Zatim, vlasnici europskih šuma nastavljaju detaljno analizirati ovaj sporazum kako bi procijenili njegove posljedice na terenu.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.