Godišnja skupština CEPF-a u Lisabonu

U Lisabonu je 4. i 5. lipnja 2019. održana godišnja skupština Konfederacije europskih privatnih šumovlasnika (CEPF), na kojoj su Hrvatsku predstavljali predsjednik i tajnik Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika, mr. Zdenko Bogović i mr. Miljenko Županić.

Organizator i domaćin sastanka bila je Konfederacija portugalskih poljoprivrednika (CAP – The Confederation of Portuguese Farmers), a odazvali su se predstavnici nacionalnih organizacija šumovlasnika iz država članica EU.
Prvi dio sastanka bio je tematski vezan uz lobiranje prema novim zastupnicima u EU parlamentu. Nakon toga je održana sesija o razvoju šumarske politike u EU, s naglaskom na evaluaciju EU strategije o bioraznolikosti, održivom financiranju i prijedlogu regulative šumarske taksonomije, javnom savjetovanju o Evaluaciji instrumenata državnih potpora i Reviziji pravilnika o državnim potporama u poljoprivredi, razmjeni znanja i iskustava u pripremi nacionalnih strateških planova za poljoprivredu te o istraživanju mišljenja šumovlasnika o certifikacijskim sustavima u šumarstvu. Poslije toga je održana redovna godišnja sjednica Skupštine CEPF, a na kraju su se domaćini predstavili kroz prezentacije o Union of the Mediterranean Forest (UNAC) i Confederation dos Agricultores de Portugal (CAP).

Drugog dana sastanka organizirana je stručna ekskurzija tijekom koje su posjećene tradicionalne poljoprivredno-šumske plantaže (agro-forestry), koje su specifične za južni dio Portugala, a u kojima se kombinira proizvodnja nedrvnih šumskih proizvoda (pluto i pinjoli) sa stočarskom proizvodnjom. Ekskurzija je završila posjetom jednoj od najvećih svjetskih tvornica za preradu pluta, AMORIM.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.