HSUPŠ dodijelio priznanja i zahvale za promicanje rada udruge

Na svečanom obilježavanju u povodu 15 godina djelovanja Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika, koje je upriličeno 8. prosinca u Zagrebu, dodijeljena su i posebna priznanja osobama koje su podupirale rad Saveza u prethodnih 15 godina.

1. Dodjeljuje se priznanje gospodinu Tomi Rešetaru iz Udruge privatnih šumovlasnika Kesten Lepoglava za izuzetan doprinos na položaju predsjednika Inicijativnog odbora za osnivanje HSUPŠ i dosadašnjem promicanju rada udruga privatnih šumovlasnika.

2. Dodjeljuje se priznanje gospođi Mariji Hršak Bonjeković iz Udruge privatnih šumovlasnika Opeka Vinica za izuzetan doprinos u osnivanju HSUPŠ i dosadašnjem promicanju rada udruga privatnih šumovlasnika.

3. Dodjeljuje se priznanje gospodinu Stjepanu Kovačecu iz Udruge privatnih šumovlasnika Jela Jesenje za izuzetan doprinos u osnivanju HSUPŠ i dosadašnjem promicanju rada udruga privatnih šumovlasnika.

4. Dodjeljuje se priznanje gospodinu Tomislavu Nikoliću iz Udruge šumoposjednika Međimurja Jegnjed za izuzetan doprinos u osnivanju HSUPŠ i dosadašnjem promicanju rada udruga privatnih šumovlasnika.

5. Dodjeljuje se priznanje gospodinu Robertu Ojuroviću iz Ministarstva poljoprivrede za izuzetan doprinos i potporu radu udruga privatnih šumovlasnika.

6. Dodjeljuje se priznanje gospodinu Martinu Vukoviću iz Društva agrarnih novinara Hrvatske za dosadašnju suradnju i potporu radu udruga privatnih šumovlasnika.

7. Priznanje se dodjeljuje i gospođi Suzani Trninić za izuzetan doprinos u osnivanju Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika i promociji udruga privatnih šumovlasnika. Kako je gospođa Trninić bila spriječena prisustvovati svečanosti priznanje će joj HSUPŠ dodijeliti naknadno.

Uručene su i dvije zahvalnice za dosadašnju suradnju i potporu radu udruga privatnih šumovlasnika.

1. Dodjeljuje se zahvalnica Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu za dosadašnju suradnju i potporu radu udruga privatnih šumovlasnika.
Zahvalnicu je primio prodekan za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju profesor doktor znanosti Stjepan Posavec.

2. Dodjeljuje se zahvalnica Hrvatskoj komori inženjera šumarstva i drvne tehnologije za dosadašnju suradnju i potporu radu udruga privatnih šumovlasnika.
Zahvalnicu je u ime komore primila gospođa Maja Merc Kiš.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.