Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika izdao knjigu „Da bi hrast mogao rast“

Jedna od djelatnosti Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika je upoznavanje javnosti o stanju i napretku šumarstva u Republici Hrvatskoj te smo s tim ciljem izdali knjigu „Da bi hrast mogao rast“ u kojoj autor Darko Posarić, dipl. ing. šum., jednostavnim rječnikom opisuje životni put hrastove šume, koji počinje padanjem žira i rastom mladih stabala.

Iako neki službeni portali (www.bioportal.hr) obnovu i pomlađivanje šuma, uslijed nepoznavanja šumskih ekosustava, prikazuju kao degradaciju i uništavanje staništa, pravi poznavatelji i ljubitelji šuma znaju da je to početak rasta nove mlade šume koja će slijedećih stotinu i više godina pružati višestruke blagodati svim stanovnicima lijepe naše.

Ciljana publika ove knjige su djeca predškolske i školske dobi te će HSUPŠ pokloniti knjigu ustanovama i školama širom Republika Hrvatske uz nadu da će ova knjiga približiti, na ovim prostorima tradicionalno i višestoljetno, održivo gospodarenje šumama na prirodi bliski način.

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.