HSUPŠ na Adriatic Wood Days 2021 u Rovinju

U Rovinju se danas i sutra održava „Adriatic Wood Days“ (AWD), međunarodni skup za područja šumarstva, prerade drva, energije iz drva, proizvodnje namještaja i pripadajućih kreativnih industrija. Okupio je vodeće stručnjake iz gospodarstva, znanosti, politike i medija koji će analizirati stanje u navedenim sektorima i tražiti optimalna rješenja za unaprjeđenje prilika.

Organizator i inicijator AWD-a je Hrvatski drvni klaster, a jedan od partnera je Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika (HSUPŠ).

Predsjednik HSUPŠ mr. sc. Zdenko Bogović održat će izlaganje „Utjecaj novih EU strategija na hrvatsko šumarstvo i na šumi bazirane sektore“, u sklopu tematskog bloka Položaj drva i šuma u europskim i globalnim politikama.

Organizatori ističu kako je AWD najveći i najsveobuhvatniji sektorski event u ovom dijelu Europe, a sudionici će usvojiti zaključke i predložiti preporuke donositeljima sektorskih politika na regionalnoj, europskoj i globalnoj razini.

Skupom se žele naglasiti ekološki i društveno gospodarski potencijal prerade drva koji u Europi postaje sve značajniji, jer se drvo prerađuje u ruralnim krajevima, čime se čuvaju milijuni radnih mjesta. Iz tog razloga se šumarstvo i prerada drva sve više doživljavaju kao cjelovit, jedinstven i integrirani sektor velikih mogućnosti. Također sudionici pozivaju na veću suradnju na području primjene tehnoloških inovacija, veću mobilizaciju drvne sirovine i sprječavanje ilegalnih sječa u državama članicama EU te promovira međususjedsku i regionalnu suradnju te bolju razmjenu dobrih praksi između sjevernih i južnih zemalja EU. Dodatno, skup otvara pitanje većeg i učinkovitijeg korištenja europskih sredstava, koja su sektoru već na raspolaganju, prije svega to se odnosi na sredstva za pametne specijalizacije te za ruralni razvoj.

Zdenko Bogović drži pozdravni govor

Zdenko Bogović izlaže o utjecaju novih EU strategija

Sudionici skupa

 

Priopcenje za javnost AWD 2021

AWD2021 – PROGRAM

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.