HSUPŠ na Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva

Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika (HSUPŠ) aktivno će sudjelovati na konferenciji „Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva“ koju 15. i 16. listopada u Zagrebu organizira Ministarstvo poljoprivrede.

Predsjednik HSUPŠ mr. sc. Zdenko Bogović u petak će održati izlaganje pod nazivom „Izazovi pred hrvatskim šumarstvom u svijetlu nove EU šumarske strategije“.

Drugog dana konferencije, u subotu, Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika predstavit će svoj rad na prigodnom štandu, gdje će biti podjela informativnog i promotivnog materijala izrađenog za konferenciju. Posebno izdvajamo letak „Budućnost raste u šumi“ koji je dostupan ovdje.

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.