HSUPŠ na međunarodnoj konferenciji “Šume u rukama žena – Da, bavimo se šumarstvom!”

Predstavnici Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika sudjelovali su na finalnoj konferenciji „Šume u rukama žena – Da, bavimo se šumarstvom!“, koja je okupila više od 260 sudionika iz 38 država.

Međunarodna konferencija „Šume u rukama žena – Da, bavimo se šumarstvom“ održana je u četvrtak, 17. studenog 2022., na Bledu u Sloveniji, s ciljem osnaživanja uloge žena u društvu i politici, a posebice u šumarstvu. Konferenciju je pozdravnim govorom otvorila slovenska ministrica poljoprivrede, šumarstva i prehrane Irena Šinko, nakon čega su uslijedili govori ravnatelja Zavoda za šume Slovenije i predsjednika Saveza udruga slovenskih šumovlasnika.

U prvom dijelu konferencije teme predavanja fokusirale su se na uloge žena u društvu i šumarskom sektoru te važnosti njihovog djelovanja u ograničavanju učinaka klimatskih promjena, o čemu su govorili Katarina Bervar Sternad, Špela E. Koblar Habič, Marko Pogačnik, Lučka Kajfež Bogataj i Lesya Loyko.

Nakon predavanja održane su dvije panel rasprave u kojima su predstavljeni žene uzori u šumarstvu te mentori obučeni u sklopu projekta. U prvoj panel raspravi sudjelovale su i žene uzori iz Hrvatske, Ružica Beljo Lučić, Jadranka Roša i Silvija Zec, koje su podijelile svoj karijerni put te navele otežavajuće i motivirajuće faktore s kojima su se susretale u svojoj karijeri.

Na konferenciji je predstavljena i međunarodna udruga žena u šumarstvu WOFO International (Women in Forestry International).

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.