HSUPŠ organizira panel raspravu na sajmu u Gudovcu

Potaknuti promjenama koje donose nove EU politike u šumarstvu i na šumi baziranim sektorima, HSUPŠ će u sklopu 29.-og Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma organizirati panel raspravu na temu „Utjecaj EU politika na stanje u privatnim šumama“.

Sajam će se održati od 9.-11.9.2022., a panel rasprava je planirana za 10.9. (subota) u Velikoj sajamskoj dvorani (paviljon 1, I kat) od 13-15 sati.

Pozivamo sve zainteresirane, a posebno vlasnike šuma, da svojim sudjelovanjem iskažu zabrinutost za svoje šume, posebno u okviru trenutne situacije uvjetovane nestabilnostima u energetskom sektoru te ostalim negativnim utjecajima (klimatske promjene, pandemije).

 

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.