HSUPŠ podržao kampanju edukacije javnosti o prevenciji požara

Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika podržao je kampanju „Nemar je prva iskra: Spriječi požar prije no što nastane“ kojom se javnost želi informirati o važnosti prevencije šumskih požara, posebno tijekom ljetnih mjeseci.

Inicijator kampanje, Hrvatske šume, ističu kako se čak 90 posto požara moglo izbjeći pravilnim ponašanjem u prirodi. S ciljem smanjenja broja požara HŠ su pripremile niz edukativnih i interaktivnih sadržaja na svojim digitalnim kanalima. Kako bi se dodatno motivirali građane, pokrenut je izazov „Marimo zajedno“ na Facebooku i Instagramu u kojem pratitelji imaju priliku osvojiti vrijedne poklone za svoje zalaganje u promicanju kampanje.

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.