HSUPŠ posjetio sajam INTERFORST 2022

Na poziv organizatora, tvrtke Salix plan d.o.o., predstavnici HSUPŠ sudjelovali su na Stručnoj ekskurziji u Austriji i Njemačkoj. Cilj ekskurzije bio je posjet vodećem međunarodnom sajmu za šumarstvo i šumarske tehnologije Interforst 2022 koji je nakon višegodišnje stanke uzrokovane Covidom ponovo održan u Münchenu.

Posjet ovome sajmu omogućuje izravan kontakt sa svim važnim predstavnicima industrije, dobivanje pravih informacija i prednosti u inovacijama zahvaljujući raznolikom programu podrške koji je uključivao konferencije, forume, rasprave i kompaktan pregled tržišta duž cijelog lanca vrijednosti: od pošumljavanja do sječe drva sve do pilane; od digitalizacije do zaštite na radu te svih pratećih tehnologija.

Program stručne ekskurzije, osim posjeta sajmu, uključio je i terenske obilaske privatnih šuma koji su ostvareni zahvaljujući poznanstvima koje ima predsjednik Udruge šumovlasnika Nikola Baron Adamovich.

Tako smo u Austriji posjetili imanje i dvorac Rothenthurn, čiji vlasnik Georg Baron Pereira-Arnstein posjeduje i šume u Slavoniji.

U Njemačkoj smo posjetili Regensburg gdje nas je u dvorcu Svetog Emmerama, u kojem se trenutno odvija dvorski festival, ugostila princeza Gloria von Thurn und Taxis. Obitelj Thurn und Taxis je najveći privatni vlasnik šuma u Njemačkoj te posjeduju preko 19.000 ha. Ta obitelj je poznata i kroz hrvatsku povijest jer su i kod nas posjedovali značajne površine šuma koje su im kroz agrarnu reformu i nacionalizaciju oduzete. Zahtjev za povrat njihove imovine još je u postupku.

Posljednji dan ekskurzije smo posjetili i šume u vlasništvu obitelji Thurn und Taxis gdje nas je šumarska stručnjakinja Katharina Braumandl upoznala s njihovim načinom gospodarenja te klimatski i politički uvjetovanim rizicima u upravljanju privatnim šumama u Njemačkoj. Na kraju se priključila i Natalie Hufnagl-Jovy, savjetnica za europsku i međunarodnu šumarsku politiku u Bavarskoj udruzi šumovlasnika iz Münchena.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.