HSUPŠ sudjeluje u popularizaciji šumarskih zanimanja

Suradnja HSUPŠ i Zaklade Znanje na djelu je kreirana kroz projekt Karijeroteka u sklopu kojeg su realizirana dva filma koji su namijenjeni učenicima viših razreda osnovnih te učenicima srednjih škola. Njima se želi potaknuti mlade ljude da saznaju nešto više o uzbudljivim poslovima i karijerama u šumarskom sektoru, obzirom da je posljednjih godina primjetno smanjenje interesa za upisivanje srednjoškolskih i akademskih smjerova u šumarstvu.

Za sudjelovanje u projektu se posebno zahvaljujemo diplomiranim inženjerima šumarstva Vitomiru Kajgani i Tomislavu Bertiću koji su odvojili vrijeme i u najboljem svijetlu prikazali zanimljivosti koje pružaju poslovi uzgoja šumskih ekosustava i uređivanja šuma.

Sve filmove pripremljene u sklopu ovog projekta možete pretraživati i pogledati u KARIJERO-VIDEOTECI na poveznici: https://znanjenadjelu.hr/karijero-videoteka/

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.