Javno savjetovanje o pravilniku OKFŠ

Pozivamo sve vlasnike šuma da se uključe u javno savjetovanje koje je otvoreno na poveznici: https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=16723

Tema savjetovanja je: Savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o postupku, načinu ostvarivanja prava i načinu korištenja sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma

Opis savjetovanja: Ovim pravilnikom je detaljno razrađen

Ovo je vrlo značajan Pravilnik za vlasnike šuma jer se njime regulira postupak raspodjele sredstava OKFŠ-a za vatrogastvo, razminiranje, znanstveno – istraživačke radove, državne šume i šume privatnih šumoposjednika.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.