JAVNO SAVJETOVANJE – PEFC Nacionalni Standard za Održivo Gospodarenje Šumama u RH

U sklopu projekta ‘Podrška dionicima u razvoju PEFC nacionalnih standarda’ , koji provodi Hrvatski šumarski institut, organizirana je Radna grupa za razvoj i analizu mjera i pokazatelja održivog gospodarenja šumama u koju su uključeni svi glavni dionici u šumarskom sektoru.

Radna grupa je pripremila prijedlog Nacionalnih standarda koji je objavljen na Javno savjetovanje uz poziv svim zainteresiranim osobama da pošalju komentare i prijedloge.

Objavu i dokument možete pogledati na poveznici:
http://pefc.sumins.hr/javno-savjetovanje-pefc-nacionalni-standard-za-odrzivo-gospodarenje-sumama-u-republici-hrvatskoj/

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.