Jutarnji list – 08.12.2018.

“Tko je odgovoran za štetu koju počini divljač u šumi?” tema je članka koji je objavljen 8. prosinca 2018. godine u dnevniku “Jutarnji list”. Predsjednik HSUPŠ mr. sc. Zdenko Bogović, između ostaloga je istaknuo kako vlasnici šuma nemaju pravo lova divljači na svom vlasništvu, iako se divljač hrani proizvodima iz njihove šume i čini im štetu, no bez prava na odštetu.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.