Lansirana kampanja #ForestBiodiversity

Trenutno najznačajnija tema u sektoru šumarstva je Strategija bioraznolikosti EU do 2030. te je Konfederacija europskih privatnih šumovlasnika (CEPF) zajedno s partnerskim organizacijama iz sektora šumarstva pokrenuo kampanju #ForestBiodiversity koja istražuje nerazdvojnu vezu između održivog gospodarenja šumama i biološke raznolikosti u šumama. Očuvanje i unapređenje biološke raznolikosti sastavni je dio održivog gospodarenja, što je preduvjet da šume ispunjavaju sve općekorisne funkcije.

Prvi spot video serije kampanje je izišao – pogledajte ga ovdje.

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.