Međunarodna konferencija “Šume u rukama žena”

Online konferenciju “Šume u rukama žena” organizirao je 12. i 13. travnja Austrijski istraživački centar za šume (BFW) s organizacijom „Forstfrauen“, Međunarodnim savezom šumarskih znanstvenoistraživačkih organizacija (IUFRO) i Međunarodnim udruženjem studenata šumarstva (IFSA). Cilj konferencije bio je izmjena iskustava, promocija međunarodnih udruženja te povećanje vidljivost žena i njihovih postignuća u šumarskom sektoru.

Konferenciji je prisustvovalo 256 sudionika iz cijelog svijeta, Njemačke, Nepala, Brazila, Kanade, Australije, Švedske, Finske, Latvije, Irske, Austrije, Indonezije, Portugala, Rumunjske, Perua i brojnih drugih zemalja.

Prvog dana konferencije predavanje je održala Gun Lidestav, izvanredna profesorica sa Švedskog sveučilišta poljoprivrednih znanosti (SLU) te koordinatorica radne skupine IUFRO „Ravnopravnost spolova u šumarstvu“. Nakon predavanja slijedila je panel rasprava u kojoj su svi sudionici mogli sudjelovati postavljanjem pitanja panelistima.

Fokus drugog dana konferencije bio je na udruživanju, suradnji i razgovoru u manjim skupinama sudionika o specifičnim temama o kojima su potom izrađeni zaključci. Teme su bile sigurno okruženju za žene u edukativnim programima, potrebe privatnih šumovlasnika, rodna ravnopravnost u šumarskim organizacijama i institucijama, međunarodna suradnja te brojne druge. Detaljnije možete saznati na linku: https://forstfrauen.at/images/downloads/FiWH_Programme.pdf

Zadnji dio konferencije bio je izdvojen za predstavljanje udruženja i inicijativa vezanih uz rodnu ravnopravnost u šumarstvu. Također, svi sudionici su mogli sudjelovati postavljanjem pitanja te razgovorom s predstavnicima udruženja.

Iako se stanje i problematika privatnih šuma i šumovlasnika razlikuje od zemlje do zemlje, položaj žena u šumarskoj industriji je pitanje koje se istaknulo kao važno tek u novije vrijeme. Ulaganje u znanje i osnaživanje žena koje gospodare svojim šumama vrlo je važan element u osnaživanju šumarskog sektora općenito a osobito za žene i njihov status u sektoru.

Međunarodna konferencija „Šume u rukama žena“ uspješno je ujedinila žene iz šumarskog sektora iz brojnih zemalja te pomogla  u razmjeni iskustava, savjeta i podrške te stvaranju kontakata u međunarodnom okruženju.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.