Međunarodna konferencija „Šume u ženskim rukama“

Austrijski istraživački centar za šume (BFW), zajedno s Međunarodnim savezom šumarskih istraživačkih organizacija (IUFRO) i Međunarodnim udruženjem studenata šumarstva (IFSA), organizira međunarodnu konferenciju „Šume u ženskim rukama“, koja će se održati 25. – 27. svibnja 2020. godine u Šumarskom centru za obuku „WALDCAMPUS Österreich“ u Traunkirchenu, Austrija.

Zašto i za koga je važna ravnopravnost spolova? Što omogućuje ili sprječava postizanje ravnopravnosti spolova u društvu i organizacijama? Što određuje hoće li intervencija pridonijeti postizanju ciljeva? Zbog čega neke odabrane mjere ne postižu ciljeve? Koje su uloge institucionalnih struktura, obrazovnih sustava i tradicija?

Središnja tema međunarodne konferencije „Šume u rukama žena“ je povezivanje žena u šumarstvu. Sudionice će se susresti s članovima postojećih ženskih mreža i imati priliku razmijeniti ​​primjere najbolje prakse te razgovarati o relevantnim aktivnostima i inicijativama. Uz to, konferencija će povećati vidljivost žena i njihovih dostignuća u šumarskom sektoru.

Sve informacije i detalji za registraciju dostupni su ovdje. Ukoliko želite predstaviti vlastitu žensku mrežu ili se upoznati znati s relevantnim inicijativama vezanim za ravnopravnost spolova u šumarstvu obratite se barbara.oellerer@bfw.gv.at!

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.