Međuparlamentarna konferencija o unaprjeđenju Zajedničke poljoprivredne politike

U Hrvatskom saboru se 25. rujna 2023. održala Međuparlamentarna konferencija „Doprinos nacionalnih parlamenata unaprjeđenju Zajedničke poljoprivredne politike“. Konferenciju je organizirao Odbor za poljoprivredu, te je riječ dobrodošlice uputila njegova predsjednica Marijana Petir. Nakon nje prisutnima se video-porukom obratio Janusz Wojciechowski, povjerenik Europske komisije za poljoprivredu.

Uvodna izlaganja održali su ministrica poljoprivrede Marija Vučković, predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj u Europskom parlamentu Norbert Lins i generalni direktor Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj pri Europskoj komisiji Wolfgang Burtscher, nakon čega su uslijedile panel rasprave.

Jedan od govornika na konferenciji bio je i predsjednik Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika (HSUPŠ) mr. sc. Zdenko Bogović koji je istaknuo kako je zahvaljujući privatnim šumovlasnicima Republika Hrvatska jedan od dobrih primjera održivog gospodarenja šumama.

Izlaganje možete pogledati na donjoj poveznici:

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.