Na licitaciji u Slovenj Gradecu trupac rekorder prodan za 23.485 Eura

I ove godine je održana tradicionalna licitacija vrijednih sortimenata u Slovenj Gradecu u organizaciji Društva vlasnika šuma Mislinjske doline, Saveza vlasnika šuma Slovenije i Zavoda za šume Republike Slovenije. Licitacija je namijenjena prodaji najkvalitetnijeg drva po najvišim cijenama na tržištu, no zbog pojačane potražnje drvne sirovine ove godine bilo je ponuđeno i trupaca slabije kvalitete. Riječ je o iznimnom kvalitetnim sortimentima koji se koriste za proizvode s većom dodanom vrijednošću kao što su glazbeni instrumenti, namještaj, proizvodi za uporabu u proizvodnji vozila, plovila itd.
Ovogodišnja licitacija ponovno je postigla rekordne cijene pa je najskuplji trupac kupac platio 23.485 € ili 14.960 €/m3. Još jednom se pokazalo da u slovenskim šumama raste pravo bogatstvo i da ga vlasnici šuma znaju prepoznati.

Gorski javor inače je opet imao najviše cijene (513 €/m3 u prosjeku), no najveća potražnja ipak je vladala za hrastovinom koja je prosječno prodana po 588 €/m3 (lužnjak) i 401 €/m3 (kitnjak). Visoku prosječnu cijenu postizali su trupci običnog oraha (423 €/m3), crne topole (489 €/m3), gorskog brijesta (403 €/m3), smreke (283 €/m3) i bagrema (258 €/m3).

Uz činjenicu da su naše šume po strukturi i kvaliteti vrlo slične slovenskim pa čak i bolje u nekim dijelovima, možemo zaključiti da naše tržište drvom, zbog monopolističkog utjecaja države, konstantno zakida vlasnike šuma (a time i državu).

Ove godine HSUPŠ je za svoje članove organizirao posjet licitaciji u kojem je sudjelovalo 40 osoba iz osam udruga.

U galeriji možete pogledati fotografije ponuđenih trupaca.

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.