Na licitaciji vrijednih sortimenata trupac prodan za 47.838 Eura

I ove godine je održana tradicionalna licitacija vrijednih sortimenata u Slovenj Gradecu u organizaciji Društva vlasnika šuma Mislinjske doline, Saveza vlasnika šuma Slovenije i Zavoda za šume Republike Slovenije. Licitacija je namijenjena prodaji najkvalitetnijeg drva po najvišim cijenama na tržištu. Riječ je o iznimnom kvalitetnim sortimentima koji se koriste za proizvode s većom dodanom vrijednošću kao što su glazbeni instrumenti, namještaj, proizvodi za uporabu u proizvodnji vozila, plovila itd.

Ovogodišnja licitacija ponovno je postigla rekordne cijene. Za najskuplji trupac kupac je platio 47.838 € ili 23.800 €/m3, što je apsolutni rekord dosadašnjih licitacija. Rekordni su bili i broj kupaca, broj dostavljenih ponuda i prosječna cijena prodanog drva, koja je iznosila 390 €/m3. Još jednom se pokazalo da u slovenskim šumama raste pravo bogatstvo i da ga vlasnici šuma znaju prepoznati.

Gorski javor inače je imao najviše cijene te je šest najskupljih trupaca bilo te vrste. Tako je drugi najskuplji trupac dostigao cijenu od 33.898 €, treći 32.944 €, a četvrti 20.649 €. Prosječna cijena gorskog javora bila je 513 €/m3, no trupci crnog oraha (1.044 €/m3), hrasta lužnjaka (754 €/m3), hrasta kitnjaka i običnog oraha (oba 514 €/m3) ostvarili su višu prosječnu cijenu po kubnom metru od gorskog javora.

Uz činjenicu da su naše šume po strukturi i kvaliteti vrlo slične slovenskim pa čak i bolje u nekim dijelovima, možemo zaključiti da naše tržište drvom, zbog monopolističkog utjecaja države, konstantno zakida vlasnike šuma (a time i državu).

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.