Objavljen članak o projektu „Šume u rukama žena“ u časopisu „Zaposlena“

U časopisu „Zaposlena“ objavljen je intervju s predsjednicom Komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije Silvijom Zec, u kojemu je predstavljen projekt „Šume u rukama žena“ („Fem4Forest“), koji se provodi do kraja 2022. godine.
Časopis „Zaposlena“ posvećen je uspješnim ženama te promociji ženskog poduzetništva u svim sektorima. U današnje vrijeme je žensko poduzetništvo jedna od značajnijih poslovnih tema u svijetu, a časopis se bavi baš tom tematikom gotovo dva desetljeća.
U najnovijem ožujskom broju objavljen je članak s projektnim partnerima projekta, predsjednicom Komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Silvijom Zec. U razgovoru s urednicom časopisa, Anom Gruden, Silvija je podijelila svoj karijerni put, prepreke i poteškoće s kojima se susretala te istaknula važnost provedbe projekta „Šume u rukama žena“ u Hrvatskoj.
Posebno se osvrnula na osnivanje udruge za žene u šumarskom sektoru te provedbu trening programa koji će se provesti u sklopu projekta, do kraja ove godine.
Ključne poruke koje projekt Fem4Forest dijeli su sljedeće:
1. Vrijeme je za unaprjeđenje sposobnosti žena kako bi stekle uporište u radnoj snazi u sektoru šumarstva. Žene donose napredak u šumskom poslovanju što će u konačnici povećati konkurentnost sektora na europskom tržištu i dalje.
2. Žene su u šumarskom sektoru brojne i često zanemarene, osobito privatne šumovlasnice. Potrebna im je podrška kako bi se povećale mogućnosti zapošljavanja i prihoda te omogućili novi načini ulaska na poslovna tržišta.
3. Jednakost je ključ. Aktivnije uključivanje/osnaživanje žena otvara vrata boljoj praksi i povećanim kapacitetima lokalnog i regionalnog sektora šumarstva.
Cijeli članak sa Silvijom možete pročitati u tiskanom izdanju časopisa Zaposlena ili putem poveznice

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.