Objavljen letak projekta „Šume u rukama žena“

U sklopu projekta „Šume u rukama žena“ („Fem4Forest“) izrađen je i objavljen letak s činjenicama i najzanimljivijim informacijama iz dosadašnjih rezultata projekta.

U provedenim aktivnostima projekta koji je započeo krajem srpnja 2020. godine, analizom dostupnih informacija o trenutnom položaju žena u šumarskom sektoru u Hrvatskoj, anketama i intervjuima sa ženama u šumarskom sektoru, dobili smo uvid u realno stanje šumarskog sektora te prikupili vrijedna mišljenja žena sa svih razina organizacija šumarskog sektora.

Prikupljanjem i analizom informacija iz prve ruke stvorena je baza za kreiranje programa koji će odgovarati realnim potrebama i očekivanjima žena šumarskog sektora.

U nastavku projekta tražit će se rješenja koja odgovaraju novim zahtjevima šumarskog sektora i tržišta rada te dovesti do povećanja vještina i kompetencija žena na svim razinama putem sljedećih aktivnosti:

  • treninzi za podizanje osobnih, upravljačkih i digitalnih vještina
  • osnivanje Udruge šumovlasnica i žena u šumarstvu.

Ukoliko se želite uključiti u nove aktivnosti projekta „Šume u rukama žena“ koje će krenuti u 2022. godini, kontaktirajte nas!

Letak možete pogledati ovdje.

 

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.