Objavljena Strategija šumarstva EK na hrvatskom jeziku

Nova EU strategija za šume do 2030., koja je objavljena 16. srpnja ove godine i o kojoj je Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika izrazio velike bojazni zbog kontroverznih odredbi i predviđenih mjera, odnedavno je dostupna i u službenoj verziji na hrvatskom jeziku.

Strategiju možete preuzeti na slijedećoj poveznici: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/HTML/?uri=CELEX:52021DC0572&from=EN

Nezadovoljstvo objavljenom Strategijom u nekim je zemljama prilično izraženo pa se u Beču početkom listopada (4. listopada) organizira Europska konferencija vlasnika šuma o Strategiji EU za šume – EUFS  iza koje će uslijediti neformalna ministarska konferencija o ovom pitanju, koju je sazvala austrijska federalna ministrica Elisabeth Köstinger, čime se nastoji ojačati kritičan poziv Europskoj komisiji da se pozabavi problemom zabrinutost vlasnika i upravitelja europskih šuma pri provedbi EUFS -a.

Gospodarstvo

Oko 24% šumskih površina u Hrvatskoj u privatnom je vlasništvu, što podrazumijeva više od 660.000 hektara diljem zemlje, a privatne šume godišnje generiraju stotine radnih mjesta.

Gospodarski potencijali su mnogo veći, no ograničeni su sadašnjim zakonodavstvom kojim se grubo ograničava konzumacija privatnog vlasništva nad šumama.

Zajednica

Privatna šumska zemljišta osiguravaju društvene i ekološke koristi za sve građane.

Zapravo, privatne šume pružaju, gdje je to dopušteno, nevjerojatne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uz različite aktivnosti, poput planinarenja, ribolova, razgledavanja divljih životinja, biciklizma i kampiranja.

Okoliš

S biološkog i ekološkog stajališta, stanje šuma u Hrvatskoj jedno je od najboljih u Europi.

Kao ponosni upravitelji privatnih šumskih zemljišta, članovi Saveza ulažu značajne napore i pažnju kako bi uravnotežili gospodarske, ekološke i društvene obveze za buduće generacije.